Methodes & Technieken

Technieken die kunnen worden toegepast tijdens een behandeling

Toegepaste Technieken tijdens de behandeling

De basis voor een kinesiologie behandeling is Touch for Health. Voordat ik een behandeling kan starten start ik met de voortesten, hiermee breng ik het lichaam in de juiste conditie. Dit is van belang voor de betrouwbaarheid van de spiertesten en de gehele behandeling.

De voortesten bestaan uit:

  • Water: is er genoeg water in het systeem om de energie goed te laten stromen?
  • De Reversal: Is er verwarring in het systeem of zijn er concentratieproblemen?
  • Switching: Zijn er concentratieproblemen? Hoe is de communicatie tussen de verschillende hersendelen en het lichaam, zowel links-rechts, voor-achter, boven-onder.
  • Ogen: Zijn de ogen op het doel gericht? Hoe zit het met zelfreflectie?
  • Oren: Hoe is het met horen? Word je gehoord? Kun je vertrouwen op je intuïtie?

Yin & Yang

De oosterse Chinese geneeskunst heeft onder andere als uitgangspunt dat alle verschijnselen in de schepping het resultaat zijn van het samenspel tussen twee polariteiten, twee dualiteiten die overal aanwezig zijn. Deze polariteiten worden aangeduid met de YIN en YANG en het bekende symbool.

De Yin en Yang symboliseert het scheppende proces door de interactie van twee polige krachten. Doordat deze dualiteit in beweging komt, ontstaat er verandering, evolutie en ontwikkeling. In de Touch for Health zijn de spiertesten gekoppeld aan de meridianen. We spreken van yang-meridianen en yin-meridianen. Deze meridianen hebben een onderlinge verbinding diep in het lichaam. In de Touch for Health werken we met dat gedeelte wat aan de oppervlakte ligt en toegankelijk is voor aanrakingstechnieken.

De vijf elementen

In de Touch for Health zijn de vijf elementen erg belangrijk. De leer van de vijf elementen is een Oosterse theorie en belichamen de vijf aspecten van de wereld, de natuur, het leven, te weten: Vuur; Aarde; Metaal; Water en Hout. Deze vijf elementen voeden (sheng cyclus) en controleren (Ko-cyclus) elkaar.

Bij het balanceren volgens de vijf elementen worden de onderenergieën en de overenergieën in het vijf elementen schema gezet, waardoor de onderlinge relaties tussen de meridianen beter kunnen worden begrepen. Elk element geeft veel informatie over bijvoorbeeld emotie, geluid, kleur, smaak, seizoenen, organen en nog veel meer. Tijdens het spiegelen van de onbalansen neem ik dan ook de vijf elementen als uitgangspunt. Het is een heel goed hulpmiddel om te spiegelen en zo de cliënt  meer inzicht te geven in de verstoringen van zijn/haar  energiebalans, wat de onder- en overenergieën zouden kunnen betekenen.

TOUCH FOR HEALTH

De basis voor kinesiologie is Touch for Health, een methode om energieblokkades op te sporen en op te heffen. Deze methode is ontstaan vanuit de chiropractie en is ontwikkeld door John F. Thie.

EMOTIONAL STRESS RELEASE (ESR)

ESR is èèn van mijn favoriete technieken. Mijn ‘Eerste Hulp bij kleine Ongelukken.’ Ik kan deze techniek altijd en overal inzetten. Ook als ik geen behandeling geef en er is iemand in mijn omgeving die om welke reden dan ook wel even wat ESR kan gebruiken. Uiteraard vraag ik dan eerst of dat mag en of men dat wil. Deze techniek doet ook wonderen bij kinderen, bijvoorbeeld als ze druk zijn, niet kunnen slapen, verdrietig, etc. Daarom laat ik de begeleidende ouder altijd zien wat ik precies aan het doen ben, zodat zij deze techniek ook thuis kunnen toepassen.
Daarnaast kan ik ESR ook inzetten voor de toekomst door de cliënt aan dat te laten denken wat stress oplevert, bijvoorbeeld voor een examen, sollicitatiegesprekken, medische uitslag gesprekken etc. Vervolgens houd ik de ESR-punten vast en vraag aan de cliënt om zo uitgebreid mogelijk te visualiseren wat hem/haar stress oplevert, liefst tot in de kleinste details. Afhankelijk van de wensen van de cliënt gebeurt dit in stilte, verbaal of praat ik de cliënt erdoorheen. Daarna vraag ik aan de cliënt te denken aan het resultaat dat hij/zij het liefst voor ogen heeft, ook dit weer zo uitgebreid mogelijk. Ik houd de ESR-punten net zo lang vast tot cliënt minder
stress of helemaal geen stress meer ervaart. ESR voor de toekomst kan ik inzetten bij eigenlijk alles wat bij voorbaat stress oplevert.

14/42 SPIEREN BALANS

Door je lichaam lopen veertien energiebanen: meridianen. Ontstaan er blokkades, dan stroomt de energie niet meer goed door. Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen en op te heffen.

Dat opsporen gebeurt met spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je ze met diverse technieken opheffen. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

CHAKRA’S

Als een chakra (Sanskriet voor wiel) uit balans is, is er minder energiebeweging in het chakra dan voor de blokkade. Hierdoor kan het chakra minder energie opnemen en dus ook minder energie doorgeven aan de verwante energiestromen. Dit kan ook het gevoel van ‘niet lekker in je vel’ opleveren. Een chakra balans herstelt de energie opname en dus ook de afgifte van energie waardoor de cliënt meer energie krijgt. Daarnaast hebben alle chakra’s hun eigen betekenis. Aan de hand van de gevonden disbalans kan het betreffende chakra informatie geven over het thema waaraan gewerkt wordt.

JIMMY SCOTT TECHNIEKEN BIJ HOOIKOORTS, ALLERGIE EN INTOLERANTIE. 

Voor het behandelen van hooikoorts-, allergie- of intolerantieklachten maak ik gebruik van de Jimmy Scott technieken. Jimmy Scott is een psycholoog die werkt met Applied Kinesiology. Hij zette zijn eigen methode op: Health Kinesiology.

Hij ontwikkelde de Allergie-tap en Intolerantie-tap (JS technieken). Wat erg belangrijk is geworden voor de Toegepaste Kinesiologie. Het zijn korte, snelle en krachtige technieken om intolerantie en allergie tot een dragelijk niveau (tot zelfs niet meer aanwezig) te brengen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat de begrippen ‘allergie’ en ‘intolerantie’ hier niet hetzelfde kunnen worden uitgelegd als in de reguliere geneeskunde.

Met de energetische technieken van Jimmy Scott kan ik het lichaam in balans brengen op een lichaamsvreemde stof. Zo proberen we van lichaamsvreemde ‘vijanden’ weer ‘vrienden’ te maken.

Dit is een kleine greep uit de kinesiologie technieken waar ik gebruik van kan maken. Daarnaast beschik ik over de allergenen groepen testset van TotaalBalans, Bach Bloesem en Orchid remedies, stenen en inzichtskaarten die ik in kan zetten tijdens een behandeling.
Al deze methodes kunnen de cliënt in balans brengen. De kunst is om de juiste correctietechniek toe te passen tijdens een behandeling.

 

Contactgegevens:

Yvonne Exterkate
Begoniastraat 21
7555 BX Hengelo
T: 0624694667
E: yvonne@kinesiovon.nl

Je kan bij mij voor de deur, op de oprit parkeren.
Zowel het NS station Hengelo Centraal als Hengelo Gezondheidspark bevindt zich op 10 minuten lopen van mijn praktijk.

 

Begoniastraat 21
7555 BX  Hengelo